Grip Salgınının Panzehiri Ihlamur ve Zencefilli Çay
Yüzyıllardır insanlar bulunduğu bölgedeki bitkileri kullanarak çeşitli sağlık problemlerine çözüm ararlar. Ihlamur ve Zencefilde bu bitkilerden biridir.
Kış mevsiminin kronik hastalığı grip ve soğuk algınlığına karşı ıhlamur ve zencefil şifalı bitkilerin en başında gelir.
Havaların soğumasıyla birlikte grip vakalarında da artış gözlemleniyor. A vitamini deposu ıhlamur sadece soğuk algınlığı ve enfeksiyona iyi gelmekle kalmaz, hastalıklarla savaşmak için metabolizmayı güçlendirir.
Ihlamur, soğuk algınlığı nedeniyle oluşan öksürük üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Düzenli olarak sıcak tüketildiğinde, öksürüğe neden olan bakteri ve mikropları yok eder, ayrıca solunum yollarında öksürükten kaynaklanan tahrişi giderir. Öksürükten daha hızlı kurtulmamıza yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandırır ve vücudun sıcak kalmasına yardımcı olur.
Grip hastalığının tedavisinde zencefilde ayrıca çok şifalı bitkidir. İçeriğinde bulunan E, C, B6 gibi vitaminlerle vücudun direncini korurken niasin, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, selenyum gibi birçok proteini içermesiyle de doğal bir şifa deposudur.
Zencefil, insanlar için acı, ekşi ya da boğazı yakan özelliktedir. Bu sebeple tarif ilk denendiğinde zencefilin miktarı az tutulmalıdır yada demlendikten sonra 1 çay kaşığı bal ilave edilerek içilmelidir.
Ihlamur ve zencefil çayı hazırlarken dikkat etmeniz en önemli husus ıhlamuru ve zencefili kaynatmamanızdır. Kaynamış suya atılan ıhlamur, bir çay kaşığı zencefil ile maksimum verimliliği elde edebilirsiniz. Demini aldıktan sonra bardağa boşaltırken süzgeç kullanmanız da ıhlamur çiçeğinin ve zencefil parçalarının bardağa gelmesini engelleyerek içimden aldığınız keyfi en yüksek seviyede tutar.
Günde en fazla 3 fincan Ihlamur ve zencefil çayı tavsiye edilir. Hamile ve emziren kadınların ıhlamur ve tüketmesi genelde iyi bir fikir değildir. Ihlamurun, uzun süreli kullanımı kalp hasarına neden olabilir. Zencefil, Alerjik tepkimelere yol açabilir, kurdeşene sebep olabilir, toz halinde alındığında mide ekşimesine yol açabilir.
Bu yazı Doktor Yıldırım Özer’in habermarmara.com.tr‘deki köşe yazısından alınmıştır.