Havaların soğumasıyla birlikte grip başta olmak üzere soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığında da artış izlenmektedir. Solunum sistemi enfeksiyonu yani grip ve soğuk algınlığının adeta koronanın yerini aldığı bu tabloda hastaların soğuk algınlığı geçtiğimiz yıllara göre daha uzun ve ağır bir şekilde seyrediyor.
Bu hastalıklardan korunmada aşılanma, kişisel hijyen kurallarına dikkat etme gibi önlemlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenme de oldukça önemli yer tutar.
Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı olan bireylerin soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir ve hastalık halinde hastalıkları daha ağır seyreder.
Grip, virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık, bulaşıcıdır ve genellikle enfekte olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması, el teması yoluyla başkalarına geçer. Yetişkinler, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan bir gün öncesine ve hastalandıktan 7 gün sonrasına kadar hastalığı bulaştırır haldedirler.
Bu, insanlar gribe yakalandıklarını bilmeden bile virüsü bulaştırabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, bir grip salgını, ülkedeki çok sayıda insan virüsl
e enfekte olduysa haftalarca sürebilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, yıllık grip salgınlarında dünya nüfusunun yüzde 5 ila yüzde 15’i üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmaktalar.
Gripten korunmak isteyenlerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi çok önemlidir, Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilebilir.
Besin değeri ve ekonomik olması açısından mevsiminde, bol ve ucuz bulunduğu dönemlerde tüketilmesi daha uygundur. Sebze ve meyvelerde bulunan A, B, C vitaminleri ile gribal enfeksiyonlardan korunabildiği gibi; Özellikle vücut direnci düşük olanların A, B ,C ve E vitaminleri barındıran MULTİViTAMİN gıda takviyelerini kullanmasında fayda vardır.
B ve C vitamini gibi bazı vitaminler ısı ile kolayca kayba uğradığından meyve ve sebzelerden yeterli fayda sağlanamadığı durumlarda ihtiyaç duyulan tüm vitamin, mineralleri ve diğer elementleri bir arada bulunduran MULTİViTAMİN gıda takviyeleri özelliklie orta yaş üstü kişilerce tercih sebebidir.
+65 yaş insanımızın kendisini koruyabilmesi açısından en önemli dayanağımız aşılardır. Grip ve Covid aşıları e-Nabız randevu sistemi üzerinde randevu alınarak yaptırılabilmektedir. Hem Turkovac aşısının da bilimsel olarak Avrupa’da da kabul edilmiş olması ülkemiz için çok önemli. Turkovac aşısı başta olmak üzere Biontech ve Sinovac aşıları MHRS üzerinden randevu alınıp yaptırabilinir.
Bu yazı Doktor Yıldırım Özer’in habermarmara.com.tr‘deki köşe yazısından alınmıştır.